Blog

17 września 2022

Jaki prezent dla kawosza?

Prezent dla kawosza wydaje się być prostą sprawą, ale to tylko pozory. Prawdziwy koneser kawy jest bardzo wymagający i wyedukowany. Kawosz, to smakosz, który zna się na rzeczy i ceni sobie wysoką jakość produktów. Sprawdź co jest ważne przy wyborze prezentu dla miłośnika kawy.
13 czerwca 2022

Stopień palenia kawy i jego wpływ na smak kawy

Stopień palenia kawy, to ważny element wpływający na smak kawy. Sprawdź, czym charakteryzują się poszczególne stopnie palenia.
9 czerwca 2022

Jak ustawić młynek w ekspresie?

Nie każdy wie, jak ważne dla smaku kawy jest ustawienie młynka. Ma ono wręcz kluczowe znaczenie. Odpowiednie ustawienie grubości mielenia pozwoli wyciągnąć z waszego ekspresu maksimum smaku w kawie.
7 czerwca 2022

Arabica vs. Robusta – najważniejsze różnice

Arabica i Robusta - to dwa główne gatunki kawy. Dowiedz się jak wpływają na smak kawy w Twojej filiżance.
19 stycznia 2022

4 elementy, które poprawią smak kawy w Twoim ekspresie

Smak kawy z Twojego ekspresu nadal nie jest zadowalający? Oto 4 elementy, które w największym stopniu wpływają na smak kawy przygotowanej w ekspresie.
9 października 2021

Kwaśna kawa – jakie mogą być przyczyny?

Skąd się bierze kwaśna kawa? Jak odróżnić złą kwaśność, od dobrej, owocowej kwasowości? Kwaśna kawa z ekspresu, z kawiarki, z metod przelewowych. Każda może mieć inną przyczynę.
29 marca 2019

Kawa specialty – czyli kawa wysokiej jakości

Jeżeli trafiliście na ten post, to zapewne wiecie już sporo o kawie. Gdy ja zaczęłam interesować się tematyką kawy, przetrząsałam internety trochę po omacku w poszukiwaniu […]
30 września 2018

Ekspres do kawy JURA E8 – recenzja

Jakiś czas temu kupiłam do domu nowy ekspres. Zakup był poprzedzony wieloma tygodniami poszukiwań, ale w końcu padła decyzja – JURA E8. Teraz, po kilku miesiącach […]
20 lipca 2018

Kawiarnia specialty – ŻYWICA – Zielona Góra!

To nie sen, to rzeczywistość! Doczekaliśmy się w Zielonej Górze pierwszej kawiarni trzeciej fali! Kaworama zwęszyła temat, niczym rekin kroplę krwi, i już w dzień po […]
23 czerwca 2018

ROJES Mistrzynią Świata Baristów na WBC 2018

Z ostatniej chwili! Wielkie gratulacje od KAWORAMY dla AGI ROJEWSKIEJ – ROJES, za zdobycie tytułu Mistrza Świata Baristów na WBC 2018 w Amsterdamie!    
3 maja 2018

Kawiarnia specialty – Cherubinowy Wędrowiec

Będąc na rodzinnej wycieczce we Wrocławiu, postanowiłam odwiedzić przy okazji jakąś dobrą kawiarnię trzeciej fali. Po przeanalizowaniu google’owych propozycji wzdłuż i w szerz, po haśle kawiarnia […]
2 kwietnia 2018

Jaka kawa ziarnista do ekspresu – konkrety

Kawa do ekspresu ciśnieniowego nie powinna być przypadkowym wyborem. Ważny jest rodzaj ziarna i stopień jego wypalenia.
22 marca 2018

Kawa z nalewaka – Nitro Cold Brew

Rozwój kawowej kultury. Kawa przechodzi w ostatnim czasie sporą rewolucję. Już dawno przestała być tylko pobudzaczem, a stała się elementem kultury. To coraz częściej ważny element […]
17 marca 2018

Kawa speciality – Peru Finca El Guayabo

Kawa speciality. Peru Finca el Guayabo, z warszawskiej palarni Coffee Republic (, to mikro lot dwóch najbardziej klasycznych odmian Arabiki, jakimi są Typica i Caturra. Południowa Ameryka […]
6 marca 2018

Idealna woda do kawy – Third Wave Water

Woda – główny składnik kawy. Dla wytrawnego kawosza jest rzeczą oczywistą, że dobra kawa musi być przyrządzona z najlepszej jakości ziaren i w odpowiedni sposób zaparzona. […]
4 marca 2018

Alternatywne metody parzenia kawy

Istnieje świat poza ekspresem ciśnieniowym. Gdy zaczęłam interesować się tematyką kawy jeszcze nie wiedziałam, że istnieje coś poza ekspresem ciśnieniowym. Wydawało mi się, że to jest […]
28 lutego 2018

Kawa alternatywna amatorsko – Dripper Hario V60

Kawa dla dwojga. Jak już wspomniałam w innym poście, metody alternatywne wymagają posiadania wielu akcesoriów kawowych, które nie zawsze mamy „na stanie”. Jednak do zrobienia pysznej […]
26 lutego 2018

Kawa do ekspresu: Fjord – Brazil Pe De Cedro Espresso

Kawa do ekspresu w domu musi być. Co za przeżycie! Właśnie przyjechała do mnie nowa kawa do ekspresu ciśnieniowego. Kawy w mojej kuchni jest coraz więcej […]
24 lutego 2018

Jak wybrać dobrą kawę – podstawy

Jak rozpoznać dobrą kawę? Od tego pytania w zasadzie zaczęła się moja podróż w świat kawy. Chciałam kupić sobie dobrą kawę, ale kompletnie nie wiedziałam czym […]
21 lutego 2018

Palarnia kawy Coffee Hunter – Zielona Góra

Jedną z idei przyświecających Kaworamie jest propagowanie polskich rzemieślniczych palarni kawy, a także lokalnego rzemiosła. Z racji, że jestem z Zielonej Góry, nie mogło zatem na […]
16 lutego 2018

Kawa alternatywna amatorsko – AeroPress

Jak parzyć kawę w aeropressie? Wiecie jak to jest, jak się patrzy na te wszystkie zdjęcia w necie, gdzie wszystko jest najlepsze, najdroższe, najmodniejsze i super-profesjonalne. […]
3 lutego 2018

Trzecia Fala Kawy

Co to jest trzecia fala kawy? Trzecia Fala Kawy to trend, w którym dużą wagę zaczęto przykładać do jakości ziaren. To również trend, w którym powróciły […]