![Kaworama - smak kawy w ekspresie](https://www.kaworama.pl/wp-content/uploads/2022/01/BLOG-1200-x-630-px.jpg)
4 elementy, które poprawią smak kawy w Twoim ekspresie
19 stycznia 2022![Jak ustawić młynek w ekspresie](https://www.kaworama.pl/wp-content/uploads/2022/06/Jak-ustawić-mlynek-w-ekspresie.jpg)
Jak ustawić młynek w ekspresie?
9 czerwca 2022Arabica czy Robusta? Poznaj różnice między podstawowymi gatunkami kawy
Arabica i Robusta – to dwa główne gatunki kawy. Dowiedz się jak wpływają na smak kawy w Twojej filiżance.
Słowo Arabica z pewnością jest Ci znane. Robusta jest nieco mniej znana z nazwy, jednak często pojawia się w różnych mieszankach kaw.
![](https://www.kaworama.pl/wp-content/uploads/2022/06/2-819x1024.jpg)
Różnice między Arabiką i Robustą
Zacznijmy od tego, że zarówno Arabica, jak i Robusta bywają różnej jakości. Ja opowiadam wyłącznie o ziarnach wysokiej jakości, czyli takich, których nie znajdziecie na marketowych półkach, a jedynie w dobrych, rzemieślniczych palarniach kawy lub sklepach z kawą kraftową.
![](https://www.kaworama.pl/wp-content/uploads/2022/06/3-819x1024.jpg)
Arabica – łagodna i pełna smaku
Arabica, jest bardziej wymagająca jeśli chodzi o uprawę, jednak odwdzięcza się pełnym bukietem smaków i aromatów. Zawiera mniej kofeiny od Robusty, przez co jest delikatniejsza w smaku i mniej pobudzająca. Arabica, obok czekoladowo-orzechowych, a także kwiatowych nut, posiada wiele nut owocowych, a co za tym idzie – pojawia się w niej również naturalna owocowa kwasowość.
Najlepsze jakościowo Arabiki są nazywane kawą speciality, na temat której więcej pisałam w artykule o kawie wysokiej jakości.
![](https://www.kaworama.pl/wp-content/uploads/2022/06/4-819x1024.jpg)
![](https://www.kaworama.pl/wp-content/uploads/2022/06/5-819x1024.jpg)
Robusta – ciężka, mocna i pobudzająca
Robusta zawiera ok. 2 razy więcej kofeiny od Arabiki, przez co jest bardziej pobudzająca, ale też bardziej gorzka. Ma w sobie więcej szorstkości i ziemistości od Arabiki. Robusta posiada nuty gorzkiej czekolady, lecz niewiele nut owocowych, przez co ma też niską kwasowość.
![](https://www.kaworama.pl/wp-content/uploads/2022/06/6-819x1024.jpg)
![](https://www.kaworama.pl/wp-content/uploads/2022/06/7-819x1024.jpg)
Arabica czy Robusta? – podsumowanie
W praktyce często stosuje się mieszanki tych dwóch gatunków, w różnych proporcjach po to, aby sprostać oczekiwaniom zróżnicowanych gustów kawoszy. Jedni wolą delikatną, lecz pełną smaku kawę (100% Arabica), inni wolą “siekierę” (np. 50/50), a jeszcze inni coś pomiędzy (np. 80% Arabica i 20% Robusta).
Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to, aby wybierać dobre jakościowo ziarno, które zostało wypalone z należytą starannością. Jak szukać takich ziaren podpowiadam w artykule Jak wybrać dobrą kawę.