Menu
Szukaj
Koszyk

Arabica vs. Robusta - najważniejsze różnice

Arabica i Robusta - to dwa główne gatunki kawy. Dowiedz się jak wpływają na smak kawy w Twojej filiżance.

Przejdź do wpisu

Arabica czy Robusta? Poznaj różnice między podstawowymi gatunkami kawy

Arabica i Robusta - to dwa główne gatunki kawy. Dowiedz się jak wpływają na smak kawy w Twojej filiżance.

Słowo Arabica z pewnością jest Ci znane. Robusta jest nieco mniej znana z nazwy, jednak często pojawia się w różnych mieszankach kaw.

Różnice między Arabiką i Robustą

Zacznijmy od tego, że zarówno Arabica, jak i Robusta bywają różnej jakości. Ja opowiadam wyłącznie o ziarnach wysokiej jakości, czyli takich, których nie znajdziecie na marketowych półkach, a jedynie w dobrych, rzemieślniczych palarniach kawy lub sklepach z kawą kraftową.

Arabica - łagodna i pełna smaku

Arabica, jest bardziej wymagająca jeśli chodzi o uprawę, jednak odwdzięcza się pełnym bukietem smaków i aromatów. Zawiera mniej kofeiny od Robusty, przez co jest delikatniejsza w smaku i mniej pobudzająca. Arabica, obok czekoladowo-orzechowych, a także kwiatowych nut, posiada wiele nut owocowych, a co za tym idzie - pojawia się w niej również naturalna owocowa kwasowość.

Najlepsze jakościowo Arabiki są nazywane kawą speciality, na temat której więcej pisałam w artykule o kawie wysokiej jakości.

 

Robusta - ciężka, mocna i pobudzająca

Robusta zawiera ok. 2 razy więcej kofeiny od Arabiki, przez co jest bardziej pobudzająca, ale też bardziej gorzka. Ma w sobie więcej szorstkości i ziemistości od Arabiki. Robusta posiada nuty gorzkiej czekolady, lecz niewiele nut owocowych, przez co ma też niską kwasowość.

 

Arabica czy Robusta? - podsumowanie

W praktyce często stosuje się mieszanki tych dwóch gatunków, w różnych proporcjach po to, aby sprostać oczekiwaniom zróżnicowanych gustów kawoszy. Jedni wolą delikatną, lecz pełną smaku kawę (100% Arabica), inni wolą "siekierę" (np. 50/50), a jeszcze inni coś pomiędzy (np. 80% Arabica i 20% Robusta).

Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to, aby wybierać dobre jakościowo ziarno, które zostało wypalone z należytą starannością. Jak szukać takich ziaren podpowiadam w artykule Jak wybrać dobrą kawę.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz