Masz nowy ekspres, a kawa nadal nie jest tak smaczna, jak to sobie wyobrażałeś? A może masz już ekspres od dłuższego czasu ale smak kawy nadal nie jest zadowalający?
Nawet jeśli sprawisz sobie ekspres z najwyższej półki, to nie zrobisz w nim naprawdę smacznej kawy, dopóki nie zadbasz o kilka ważnych elementów? Dokładnie opiszę to w tym artykule, zapraszam do lektury!
Oto 4 elementy, które w największym stopniu wpływają na smak kawy przygotowanej w ekspresie.
1. Ziarna kawy do ekspresu
Pierwszy element, wpływający w największym stopniu na smak kawy, to oczywiście ziarno, jakie sypiemy do naszej maszyny. Często na forach kawowych i grupach na FB, można spotkać prośby o polecenie dobrej, sprawdzonej kawy do ekspresu. Następnie pod postami zaczynają pojawiać się dziesiątki komentarzy z poleceniami. Część od użytkowników, część od sklepów i palarni, które próbują reklamować swój produkt. Milion propozycji i nadal nie wiadomo, z której skorzystać.
Czym się zatem kierować przy wyborze kawy? Poniżej kilka najważniejszych punktów:
- Najlepsza kawa, to kawa świeżo wypalana w rzemieślniczych palarniach, czyli kawa kraftowa. Oczywiście nie każda palarnia rzemieślnicza dostarcza tak samo dobry produkt, tu liczy się wiele czynników. Przede wszystkim doświadczenie i kunszt Roastera. My mamy swoje sprawdzone palarnie i typy kaw, które z przyjemnością i pełnym przekonaniem proponujemy w naszym sklepie. Niemniej jednak jest naprawdę wiele bardzo dobrych palarni rzemieślniczych w Polsce i za granicą, warto próbować różnych.
- Pochodzenie ziarna użytego w mieszance powinno być opisane na opakowaniu: kraj pochodzenia i wysokość upraw (to takie minimum)
- Data palenia, obowiązkowo powinna znaleźć się na opakowaniu. Zasada jest taka, że im świeższa kawa tym lepsza. Jednak najwięcej walorów smakowych uwydatnia po około tygodniu od wypalenia, gdyż tyle potrzeba na tzw. odgazowanie.
- Najlepiej jest szukać kaw dedykowanych do ekspresów. Jest to niezwykle ważne aby profil wypalenia kawy, był dostosowany do metody parzenia. W przeciwnym razie możemy być rozczarowani nawet najwybitniejszym ziarnem.

2. Woda do ekspresu
Drugi element - woda - stanowi 98% naparu, dlatego istotnie wpływa na jego smak. Jak wiemy, woda zawiera w sobie mieszankę minerałów i pierwiastków. Im jest ich więcej, tym mniej miejsca na rozpuszczenie się składników kawy, takich jak tłuszcze, cukry, czy alkaloidy. Efektem tego, końcowy napar może być nieciekawy i płaski w smaku. Dzieje się tak wtedy, gry wiązki smakowe zawarte w ziarnach kawy nie rozwiną się w pełni.
Gdy z kolei użyjemy wody pozbawionej wszystkich mikroelementów (wody destylowanej), w naparze rozwinie się tych kawowych związków smakowych za dużo, a kawa wyjdzie szorstka i nieprzyjemna w smaku.

Dlatego woda do kawy powinna mieć właściwą ilość i proporcje mikroelementów. Wskaźnikiem do określania ilości rozpuszczonych substancji w wodzie jest TDS (Total Dissolved Solids). Wartość najkorzystniejsza dla smaku kawy to 120 - 160 mg/l. Aby osiągnąć ten wynik, zwykle wystarczy użyć dzbanka z filtrem, który pozbawi ją chloru i części minerałów. Dopiero taką przefiltrowaną wodę wlewać do ekspresu. Można również pójść o krok dalej i kupować wodę “Żywiecki Kryształ”. Woda ta została okrzykniętą przez kawowych ekspertów najlepszą wodą do kawy. Jest często używana jest na różnego rodzaju mistrzostwach i zawodach kawowych.

3. Mielenie kawy do espresso
Trzeci element - mielenie.
Może to być dla niektórych zaskoczeniem, ale ten element jest właściwie kluczowy w tym zestawieniu. Mówi się, że to właśnie mielenie stanowi o jakości naparu. W ekspresie automatycznym z wbudowanym młynkiem, nie mamy zbyt dużego pola do popisu jeśli chodzi o ustawienie grubości mielenia. Sam młynek też zwykle pozostawia wiele do życzenia. Zazwyczaj doradzam aby mielenie w takim przypadku ustawić na jak najdrobniejsze, aby kawa leciała jak najcieńszą strużką. Jeżeli natomiast korzystamy z zewnętrznego młynka (koniecznie powinien to być młynek żarnowy, nie - nożowy) wówczas mielenie ustawiamy na bardzo drobno. Następnie testujemy. Jeśli zbyt wodnistym, grubym strumieniem, to należy jeszcze drobniej zmielić. Nie może jednak ekspres się “dusić”, a kawa kapać z wylewki, wtedy oznacza to, że ustawiłeś mielenie zbyt drobno.
Kapanie może też być objawem zakamienienia urządzenia. I tu płynnie przechodzimy do kolejnego elementu.


4. Konserwacja ekspresu do kawy
Czwarty element - czyszczenie i odkamienianie.
Kamień osadzający się w ekspresie potrafi zmienić smak kawy i sprawić, że stanie się on nieprzyjemny i kwaśny. To za sprawą wapnia, głównego składnika kamienia, który wchodząc w reakcję z kawą psuje jej smak.
Kolejna kwestia, to brud i pleśń, które również osadzają się w maszynie. One również nie pozostają bez wpływu na smak kawy, a co gorsza - również zdrowia.
Dlatego pamiętajmy o regularnym czyszczeniu i odkamienianiu naszych urządzeń, aby służyły nam dłużej i parzyły smaczną kawę.

Podsumowanie
Chcąc cieszyć się w pełni swoim ekspresem i napojami w nim przygotowanymi, powinniśmy przyjrzeć się tym czterem elementom w pierwszej kolejności. Nawet najdroższe urządzenie nie sprawi samo z siebie, że smak kawy spełni nasze oczekiwania, jeśli składniki które w nim umieszczamy będą kiepskiej jakości. Z kolei nawet prosty ekspres z niższej półki może nas zaskoczyć możliwościami, jeśli go porządnie wyczyścimy, “podrasujemy” dobrym ziarnem, filtrowaną wodą i poeksperymentujemy z grubością mielenia. Naprawdę warto włożyć w to trochę wysiłku, aby później już cały czas czerpać radość z naszej kawy.