Proporcje kawy do ilości wody są niezwykle ważne dla smaku naszego napoju. W zależności od metody parzenia te proporcje będą inne. Sprawa jest prosta, gdy masz ulubiony kubek i wiesz już jakie proporcje w nim stosować. Ale co, jeśli musisz zrobić kawę w naczyniu o innej pojemności lub dla większej ilości osób? Ile tej kawy nasypać, na ile wody?
Jeśli mówimy o tradycyjnym zalewaniu kawy mielonej wodą tak, jak to robimy w przypadku tzw. „kawy po Turecku”, „zalewajki”, czy gdzie indziej „parzuchy” – proporcje powinny wynosić 6g kawy na 100ml wody.
Wiele osób zastanawia się pewnie ile to jest 6 gram kawy, w przeliczeniu na łyżeczki. Sprawdziłam to dla was na swoich łyżeczkach (wydają się dość standardowe) i wyszło mi, że średnio-czubata łyżeczka mielonej kawy to ok. 4 gramy, a bardziej płaska, to ok. 3 gramy. Czyli dwie bardziej płaskie powinny dać 6 gramów.
Wynika z tego, że na średni kubek o pojemności ok. 200ml powinniśmy użyć 12 gram kawy (około 4 płaskie łyżeczki).
Jeśli jednak chcecie być precyzyjni, to najlepiej posłużyć się wagą 🙂
Podobnie jak dla parzenia tradycyjnego w kubku, również w przypadku wszelkich metod przelewowych sprawdzają się te same standardowe proporcje, czyli 6 gram kawy na 100ml wody. Pisząc o metodach przelewowych mam na myśli zarówno ekspres przelewowy, jaki też drip, Chemex, Aeropress, czy French Press.
Dociekliwi jednak wiedzą, że standardowe proporcje to tylko podpowiedź, a cała zabawa kryje się w eksperymentowaniu. Każda kawa jest nieco inna i może wymagać indywidualnego podejścia, jeśli oczywiście chce nam się bawić i szukać 🙂 Niektóre sklepy podpowiadają wręcz sugerowaną rekomendację parzenia dla konkretnych ziaren.
Jeśli chcecie zaparzyć naprawdę pyszną kawę, to pamiętajcie aby wybierać wysokiej jakości ziarna przeznaczone do tego konkretnego rodzaju parzenia, czyli kawy do metod przelewowych.
W przypadku kawiarki nie możemy mówić o standardowych proporcjach, ponieważ tu ilość kawy i wody zależna jest od rozmiaru kawiarki. Zaleca się, aby sitko na kawę zapełniać zawsze po brzeg, a wody nalewać pod wentyl. Ważne jest aby nie ubijać kawy w sitku, a jedynie delikatnie wyrównać ją dłonią. Po prostu przesuń prostym palcem po brzegach sitka, jednocześnie oczyszczając brzegi z nadmiaru kawy.
Jeśli nie chcesz mielić kawy na zapas (nie zaleca się tego robić), a nie wiesz ile kawy zmielić na jedno parzenie w kawiarce, wystarczy że wypełnisz sitko całymi ziarnami, aby odmierzyć ilość potrzebnej kawy, a następnie tylko tę ilość zmielisz.
Aby odnieść sukces w parzeniu kawy w kawiarce, warto zadbać nie tylko o proporcje, ale też o dobre jakościowo ziarno, które jest wypalone z przeznaczeniem do kawiarek.
Ekspres ciśnieniowy kolbowy rządzi się zupełnie innymi prawami, niż pozostałe metody parzenia. To właśnie w nim przygotujemy espresso, a na jego bazie wiele mlecznych specjałów kawowych takich jak cappuccino, latte, czy flat white.
Jeśli chodzi o proporcje, to dla pojedynczego espresso przyjmuje się standardowo 7-10 gram kawy, na ok. 25ml uzysku (czyli faktycznej ilości uzyskanego naparu). Jak zmierzyć ilość uzysku? Po prostu podstaw wagę pod filiżankę, w której przygotowujesz espresso.
Zaparzenie idealnego espresso wymaga wprawy, eksperymentowania i dobrych ziaren dedykowanych do tej metody parzenia. Jeśli zależy Ci na ziarnach dopasowanych do espresso, szukaj kaw przeznaczonych do ekspresu ciśnieniowego.
Proporcje są ważne, ale to tylko jeden z wielu czynników wpływających na smak naszej kawy. Jakość ziarna, stopień palenia, grubość mielenia – to tylko niektóre z nich.
Na początek jednak warto zacząć właśnie od opanowania proporcji, następnie szukać coraz lepszego smaku eksperymentując z rodzajami użytych ziaren, temperaturą wody, czy grubością mielenia.