Menu
Szukaj
Koszyk

Trzecia Fala Kawy

  • dodano: 03-02-2018

Co to jest trzecia fala kawy?

Trzecia Fala Kawy to trend, w którym dużą wagę zaczęto przykładać do jakości ziaren. To również trend, w którym powróciły stare metody zaparzania, np. przelewowe (dripy,  Chemex), ale także French Press, czy kawiarki. To jest taki powrót do przeszłości, a raczej pokłon w jej stronę, i tego co już zostało wymyślone. Jednak ten powrót jest wzbogacony o nową jakość, którą stanowi spora doza wiedzy na temat zaparzania kawy. Pojawiły się też zupełnie nowe urządzenia do parzenia (AeroPress, Nanopresso).Trzecia Fala Kawy, to transparentność - wiadomo co się dzieje z ziarnem kawowca od upraw, przez metodę obróbki i sposób wypalenia, aż po metodę zaparzenia, do naszej filiżanki. To większa świadomość tego, co spożywamy.Ale od początku. Skoro jest trzecia fala kawy, to czym była pierwsza i druga?

Pierwsza fala kawy - kawa dla mas

[caption id="attachment_216" align="alignnone" width="2048"]Regał z kawą rozpuszczalną w supermarkecie Regał z kawą rozpuszczalną w supermarkecie[/caption]Pierwsza fala, to lata 1920 - 1960. Kawa zdobyła masową popularność. Była pita głównie w celu pobudzenia. Liczyła się ilość, nie jakość. Wprowadzono na rynek kawę rozpuszczalną, która cieszyła się dużym wzięciem. Smak kawy pozostawiał wiele do życzenia, dlatego często dodawano do niej cukier i mleko lub śmietankę.

Druga fala kawy - rozwój kawiarni sieciowych

[caption id="attachment_277" align="alignnone" width="644"]Przykładowe kawiarnie sieciowe Przykładowe kawiarnie sieciowe[/caption]Druga fala, to narodziny kawiarni sieciowych, i przypada na lata 1960 - 1990. Kawa rozpuszczalna zaczyna ustępować miejsca kawie ziarnistej, parzonej w ekspresach ciśnieniowych. Rozwija się era espresso, cappuccino, latte. Kawy mleczne nadal są najchętniej pijane. Do kaw dodaje się również różnego rodzaju słodkie syropy i posypki. Świadomość konsumentów jest już większa. Wiedzą już, że kawa ziarnista smakuje lepiej niż rozpuszczalna, a przy tym jest zdrowsza. Picie kawy stało się przyjemnością.

W trzeciej fali kawy pochodzenie ma znaczenie

[caption id="attachment_278" align="alignnone" width="1920"]Kawowiec Jamaican Blue Mountain uprawiany na znacznych wysokościach Najlepsze kawy są uprawiane na znacznych wysokościach (Fot.: www.edgcumbes.co.uk)[/caption]Trzecia fala kawy, to jeszcze większa świadomość konsumentów i, co za tym idzie, rozwój rynku kawy wysokiej jakości - kawy speciality. Początek przypada na lata 90-te, choć w Polsce ten trend zaczął się rozwijać nieco później, od mniej więcej 2006 roku. Zwiększa się zainteresowanie sposobem produkcji kawy, który wpływa znacząco na jej jakość. Konsumenci stają się świadomi, jak istotne jest pochodzenie ziaren, wysokość upraw, sposób obróbki, metody wypalania, aż w końcu sam sposób zaparzania. Oczekują też, aby te informacje pojawiały się na opakowaniach z gotowym produktem. Kawa zaczyna dzielić się na tą dobrą (premium, speciality), na której opakowaniach zwykle można znaleźć wiele informacji o rodzaju i pochodzeniu ziarna, i tą komercyjną (dostępną w marketach), na której brak jest takich oznaczeń.Trzecia fala, to również rozwój kawiarni serwujących najlepszą jakościowo kawę, oferujących m.in. alternatywne metody jej parzenia (Chemex, drippery, AeroPress). Ale ekspresy ciśnieniowe nadal są w użyciu. Espresso nie wychodzi z mody. Cappuccino i latte też zostają, jednak wzbogacone o tzw. Latte Art, czyli sztukę malowania mlekiem wzorów na kawie.[caption id="attachment_133" align="alignnone" width="2048"]Latte Art - sztuka malowania mlekiem na kawie Latte Art - sztuka malowania mlekiem na kawie[/caption]Kawa staje się przygodą. Tworzy się swoista subkultura, związana z piciem dobrej kawy.  Zawód baristy staje się trendy. Bariści są też coraz lepiej wykształceni w tej kawowej sztuce. Mają swoje triki, tajniki, narzędzia, gadżety. Posiadają dużo wiedzy na temat kawy, jej pochodzenia, najlepszych palarni, i wszystkich innych elementów składających się na smak kawy.[caption id="attachment_280" align="alignnone" width="2048"]Barista za ladą kawiarni alternatywnej Barista za ladą kawiarni speciality[/caption]

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz