Stopień palenia kawy, to ważny element wpływający na smak kawy. Każdy region pochodzenia ziaren charakteryzuje się nieco innymi nutami smakowymi w kawie, ale to właśnie odpowiednie wypalenie ziaren sprawia, że możemy je wyczuć. Doświadczony Roaster wie, w jaki sposób wypalić kawę z danego regionu, aby wydobyć jej nawiększy potencjał.
W palarniach rzemieślniczych stosuje się różne stopnie wypalenia kawy, w zależności od rodzaju ziaren. Podstawowe trzy to: jasny, średni i ciemny.
👉Palenie jasne – pozwala wydobyć z kawy najwięcej owocowo-kwiatowych nut smakowych i aromatycznych. Duża ilość nut owocowych, to również większa kwasowość w kawie, za to bardzo niska gorycz.
👉Palenie średnie – uwydatnia w kawie nieco więcej nut czekoladowo-orzechowych, nadal pozostawiając część nut owocowo-kwiatowych. Pojawia się nieco więcej goryczki, a zmniejsza się kwasowość.
👉Palenie ciemne – znika większość nut owocowych, uwydatnia się gorycz, pojawia się więcej ciężkich nut gorzkiej czekolady i orzechów. Kwasowość maleje. Mogą pojawić się nuty dymne, drewniane.
Czasem możemy spotkać się z pośrednim stopniem palenia, np. Średni+, czyli coś między średnim, a ciemnym. Jest ono często stosowane w mieszankach kaw kraftowych, przeznaczonych do ekspresów i kawiarek.
No i jak? Który rodzaj palenia pasuje Ci najbardziej?😁