Menu
Szukaj
Koszyk
Kyoto Coffee Sp. z o.o.

KYOTO Kenya Kiambu Mchana 100g

Kod producenta: Data palenia: 06.02.2025

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

FILTER SPECIALITY SINGLE ORIGIN
100% Arabica: Kenia

śliwka - grapefruit - wanilia - whisky

Przejdź do pełnego opisu
30,00 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz NIE (kawa w ziarnach) Drip mały (200-400ml) Drip duży (500-600ml) Chemex Ekspres przelewowy (1000ml) Tradycyjne parzenie (zalewajka) Kawiarka Ekspres kolbowy Ekspres ciśnieniowy (automatyczny) Aeropress French Press Cold Brew
szt.
Czas wysyłki: 24 godziny

Cechy produktu

Kawa Ziarnista

Profil palenia Filtr
Gatunek 100% Arabica
Kraj pochodzenia Kenia
Przeznaczenie metody przelewowe (drip, chemex, aeropress)
Obróbka Natural
Plantacja Mchana Estate
Wysokość upraw 1800 - 2150 m n.p.m.
Waga 100g
Profil sensoryczny śliwka - grapefruit - wanilia - whisky

Opis

KYOTO Kenya Kiambu Mchana AB

Przed Wami bardzo wyjątkowe ziarno z rzadkiej w Kenii obróbki naturalnej. Ciężko słowami opisać fascynację tym profilem sensorycznym. Jest to bowiem połącznie tego smaku, który jest właściwy klasycznym, mytym kawom z Kenii z nieco zwariowanym profilem kaw z obróbki naturalnej.

W smaku tej kawy z pewnością możecie szukać rejestrów owocowych takich jak śliwki oraz grapefruit oraz słodkiej wanilii i whisky.

Spółdzielnia Mchana położona jest w hrabstwie Kiambu w Kenii. Wiśnie kawy zbiera się na wysokości 1800–2150 metrów nad poziomem morza, a średnia temperatura waha się w granicach 13–25 stopni Celsjusza. Mchana zatrudnia 172 pracowników stałych i dorywczych, od 200 do 1200 dziennie, w zależności od pory roku. Największa ilość zbierana jest w szczycie sezonu żniwnego.

Wśród uprawianych tu odmian przeważa SL28 (74,1%), następnie szczepione odmiany Ruiru 11 (23,7%), K7 (1,7%) i Batian (0,05%). Oznacza to, że najczęściej pijesz odmianę SL28.

Pojawienie się tej kawy w naszej ofercie jest rezultatem współpracy z Kilimajaro Specialty Coffee. Wybór odpowiednich ziaren w Kilimanjero rozpoczyna się od wizyty w spółdzielniach produkujących kawę. Ich pierwsza wizyta odbywa się podczas żniw a kolejna po przeprocesowaniu kawowych wiśni by mieć odpowiednią kontrolę nad wyborem surowca. Kawy oceniane są w cuppingach, których ilości ciężko zliczyćJ.

Próbki z partii, które zostaną wybrane przez Kilimanjaro zostają ze spółdzielni wysłane do siedziby firmy w Budapeszcie, gdzie trafiają na kolejny cupping do finalnego zaakceptowania. Jak widzicie zatem do oferty nie trafiają kawy przypadkowe tylko skrupulatnie wyselekcjonowane partie doskonałych ziaren.

 

REKOMENDACJA PARZENIA: 6 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 93 st. C, 25 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml.

 

Fakty o kawie:

  • Kraj pochodzenia: Kenia
  • Region: Kiambu
  • Plantacja: Mchana Estate
  • Wysokość upraw: 1800 - 2150 m n.p.m.
  • Obróbka: Natural
  • Gatunek kawy: 100% Arabica
  • Stopień palenia: Jasny
  • Intensywność: 4/10
  • Profil sensoryczny: Śliwka | Grapefruit | Wanilia | Whisky
  • Przeznaczenie: Drip | Chemex | Aeropress

 

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz