Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Jak ustawić młynek w ekspresie?

Nie każdy wie, jak ważne dla smaku kawy jest ustawienie młynka. Ma ono wręcz kluczowe znaczenie. Odpowiednie ustawienie grubości mielenia pozwoli wyciągnąć z waszego ekspresu maksimum smaku w kawie.

Jak ustawić młynek w ekspresie?

Jak ustawić grubość mielenia w ekspresie, aby wydobyć maksimum smaku z Twojej kawy?

 

Jak rozpoznać, czy grubość mielenia jest odpowiednia? Często dostaję to pytanie od znajomych. Nie wszystkim chce się eksperymentować ze sprawdzaniem smaku kawy, na każdym poziomie grubości mielenia. Większość po prostu zachowawczo ustawia młynek na środkowej grubości 🙃

To, jak ustawić młynek w ekspresie, bywa czasem wyzwaniem. Wielu właścicieli ekspresów często w ogóle pomija ten aspekt. Wszystko dlatego, że nie każdy wie, jak ważne dla smaku kawy jest ustawienie młynka. A ma ono wręcz kluczowe znaczenie. Odpowiednie ustawienie grubości mielenia pozwoli wyciągnąć z waszego ekspresu maksimum smaku w kawie.

Zwykle ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem, posiadają niewielką regulację grubości mielenia. Najczęściej nawet najdrobniejsze mielenie, jest nadal dość grube, jak na espresso.

Więc jak rozpoznać, czy grubość mielenia jest odpowiednia?

Wodnista kawa (lura) - zbyt grube mielenie

Espresso wymaga bardzo drobnego mielenia aby było gęste i esencjonalne. Zbyt grube mielenie sprawi, że otrzymamy "lurę", zamiast kawy. Jeżeli z waszej wylewki leci jak z kranu, biało-wodnista ciecz, to znaczy, że mielenie jest ustawione zbyt grubo. Taka kawa będzie miała nie tylko niskie body, ale też wyższą kwasowość. 

Kawa kapie z wylewki ekspresu - zbyt drobne mielenie

Jeżeli jednak, zamiast lecieć ciągłym strumieniem, kawa kapie z wylewki (jakby ekspres się "dusił") to znaczy, że mielenie jest ustawione zbyt drobno (Uwaga! Kapanie z wylewki może być również efektem zakamienienia urządzenia). Taka kawa będzie się parzyć długo i w efekcie otrzymamy bardzo gorzki napar.

Prawidłowo zmielona kawa w ekspresie

Kawa wypływająca z wylewki ekspresu, podczas przygotowywania espresso, powinna lecieć cienkim, nieprzerwanym strumieniem, w kolorze jasnobrązowym.

Jednym ze sposobów jest ustawienie mielenia na jak najdrobniejsze i sprawdzenie jak leci kawa. Następnie, jeśli kapie zamiast lecieć ciągłym strumieniem, to lekko zwiększam grubość mielenia.

Dopiero potem sprawdzam smak kawy. Może się zdarzyć, że pomimo prawidłowego wypływu z wylewki, kawa w smaku będzie zbyt goryczkowa. Można wtedy jeszcze troszkę zwiększyć grubość mielenia. Pamiętajcie jednak, że smak kawy w bardzo dużej mierze zależy również od jakości ziarna jakiego używacie ☕ Grunt, to wybierać kawy dobrej jakości, na przykład kawy kraftowe wypalone w rzemieślniczych palarniach, najlepiej te dedykowane do ekspresów ciśnieniowych.

Ponadto, ciemno palone ziarno będzie bardziej goryczkowe, od średnio palonego. Z kolei średnio palone będzie miało nieco więcej kwasowości, od ciemno palonego. Wszystko zależy od Waszych upodobań 😉☕.

 

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz