Wiecie jak to jest, jak się patrzy na te wszystkie zdjęcia w necie, gdzie wszystko jest najlepsze, najdroższe, najmodniejsze i super-profesjonalne. A w prawdziwym życiu jest tak jakoś inaczej, normalnie. Tak jest też z kawą alternatywną. Zaparzacz, waga, konewka, dzbanek, stoper, termometr – na zdjęciach nierzadko widzimy dedykowane przedmioty do alternatyw.
A czasem człowiek po prostu ma ochotę na dobrą kawę w domu, ale nie jest ani trochę baristą, i niekoniecznie ma wszystkie najmodniejsze akcesoria pod ręką.
To nic! Wcale nie trzeba się tym przejmować. Można zrobić dobrą kawę i bez tego wszystkiego. Owszem, waga, stoper i termometr też się przydadzą, ale nie są niezbędne, a jeśli się ma, to można po prostu użyć tego, co ma się w domu.
AeroPress amatorsko – kawa w toku
Póki co zaopatrzyłam się w kilka alternatywnych gadżetów kawowych, m.in. w AeroPress i młynek Hario Skreton. Podstawy już są. Reszta to kuchenne znaleziska. Używam czajnika elektrycznego, zwykłej wagi kuchennej i termometru kuchennego (takiego do wbijania do mięsa). Zamiast stopera mam apke Coffee.cup.guru. Zamiast konewki po prostu dzbanek do mleka.
Zaparzając kawę w AeroPressie używam na zmianę metody standardowej i metody inverted (czyli odwróconej). Tym razem wybrałam standardową.
Korzystam z różnych przepisów i sama też eksperymentuję, ale tak w przybliżeniu zazwyczaj na 220ml wody odmierzam około 18g ziaren, a kawę mielę na dość gruby piasek. Ważne jest aby zawsze przepłukać filtr gorącą wodą, zanim wsypiemy do zaprzarzacza kawę. Najlepiej jest w tym celu postawić dolną część AeroPressa, z nakręconym już sitkiem z filtrem, na docelowy kubek. Następnie zalać filtr wrzątkiem, wówczas gorąca woda, która naleje się do kubka, troszkę go przy okazji ogrzeje. Po chwili należy tę wodę wylać. Na taki przepłukany filtr wsypujemy zmieloną kawę.
Aby zmniejszyć nieco temperaturę wody i aby móc ją zmierzyć termometrem, przelewam wrzątek z czajnika do dzbanka na mleko i mam od razu ok. 95 stopni zamiast 100. Dopiero taką wodą zaparzam kawę, bo jak wiadomo, kawa wrzątku nie lubi.
Najpierw zalewam ok. 50ml wody, mieszam i czekam ok. 30 sekund (preinfuzja). Następnie dolewam resztę wody, znów mieszam i pomału nakładam tłok. Dociskam przez około 1 minutę.
Amatorska kawa z AeroPressa
Można? Można! I kawka pyszna 🙂 Tu akurat z ziaren Brazilia Yellow Bourbon z palarni Coffee Hunter.
2 Comments
siema!
jak kawa to tylko Arabica… Robusta to śmieci… ?
wiadomix 😉