Peru Finca el Guayabo, z warszawskiej palarni Coffee Republic (, to mikro lot dwóch najbardziej klasycznych odmian Arabiki, jakimi są Typica i Caturra. Południowa Ameryka zwykle rodzi ziarno o wyczuwalnej słodyczy i niewielkiej kwasowości. Tak jest też w tym przypadku.
Plantacja, z której pochodzi ta kawa, zwyciężyła w pierwszym w historii Peru konkursie Cup of Excellence. To daje nadzieję na najwyższej jakości ziarno. Ten konkretny lot, osiągnął w cuppingu 86 punktów (na 100). Daje nam to jasną informację, że jest to kawa speciality. Do otrzymania tytułu kawy speciality, trzeba zdobyć w tym teście minimum 80 punktów.
Ostatnią zmianę opakowań Coffee Republic na pudełkowe, oceniam na plus. Właśnie te opakowania zachęciły mnie do bliższego przyjrzenia się ofercie tej palarni. Ale o decyzji zakupu ostatecznie zaważył opis tego, co mogę znaleźć w środku, czyli jakość i charakterystyka kawy. Wracając do opakowania, wewnątrz pudełka znajduje się torebka z ziarnem. Torebka posiada strunę do zamykania oraz wentyl.
Już po otwarciu pudełka dotarł do mnie delikatny, miły zapach kawy, a po otwarciu torebki z ziarnem, to już sama magia. Piękny aromat kawy, orzechów, owoców, nie wiem czego jeszcze, ale bardzo przyjemny dla zmysłów, bez żadnych niepożądanych dodatków.
Kawa ta opisywana jest jako odznaczająca się znaczną słodyczą i niewielką kwasowością (czyli tak, jak lubię), do tego dochodzi obietnica nut kakao, mleka i przypraw. Kawa jest palona jasno, i dlatego najlepiej nadaje się pod przelewowe alternatywne metody parzenia typu dripper, Chemex, czy AeroPress.
Kolor mocnej herbaty, bursztynowy. Jednak przybliżając naczynie do nosa już wiemy, że to na pewno nie herbata. Pierwsze co zauważamy, to intensywny kawowy aromat, czysty, niczym nie zmącony.
Łyk i… mleczna czekolada, a potem jakieś owoce, ale jakie…? – nie umiem sprecyzować. Do tego dłuuuugi finish, przyjemny, jakby wosk pszczeli, korzenny. Aromat kadzidłowy. Kwasowość jest nadal, choć przygaszona.
I znowu, zapach kawy w całym domu. Zmysły szaleją, aż się w głowie kręci – ale tak pozytywnie 🙂
Kraj pochodzenia: Peru
Region: Cajamarca
Farma/stacja obróbki: El Guayabo
Odmiana: Typica/Caturra
Wysokość upraw: 1860 m n.p.m.
Metoda obróbki: myta (washed)
Wynik cuppingu: 86
Stopień palenia: jasny
Nuty smakowe: kakao, mleko, przyprawy; bogate, pełne body, niska kwasowość
To naprawdę bardzo dobra kawa. Warta swojej ceny i w dodatku pięknie opakowana.
Moja ocena tej kawy to 8/10.
2 Comments
Świetny opis zalet tej kawy. WADĄ jest pewnie cena?
Zdecydowanie cena jest największą wadą tej kawy 🙂 Ale bywają droższe. Ta kawa kosztowała 53zł za 250g.