Będąc na rodzinnej wycieczce we Wrocławiu, postanowiłam odwiedzić przy okazji jakąś dobrą kawiarnię trzeciej fali. Po przeanalizowaniu google’owych propozycji wzdłuż i w szerz, po haśle kawiarnia […]
Rozwój kawowej kultury. Kawa przechodzi w ostatnim czasie sporą rewolucję. Już dawno przestała być tylko pobudzaczem, a stała się elementem kultury. To coraz częściej ważny element […]
Kawa speciality. Peru Finca el Guayabo, z warszawskiej palarni Coffee Republic (, to mikro lot dwóch najbardziej klasycznych odmian Arabiki, jakimi są Typica i Caturra. Południowa Ameryka […]
Woda – główny składnik kawy. Dla wytrawnego kawosza jest rzeczą oczywistą, że dobra kawa musi być przyrządzona z najlepszej jakości ziaren i w odpowiedni sposób zaparzona. […]
Istnieje świat poza ekspresem ciśnieniowym. Gdy zaczęłam interesować się tematyką kawy jeszcze nie wiedziałam, że istnieje coś poza ekspresem ciśnieniowym. Wydawało mi się, że to jest […]
Kawa dla dwojga. Jak już wspomniałam w innym poście, metody alternatywne wymagają posiadania wielu akcesoriów kawowych, które nie zawsze mamy „na stanie”. Jednak do zrobienia pysznej […]
Kawa do ekspresu w domu musi być. Co za przeżycie! Właśnie przyjechała do mnie nowa kawa do ekspresu ciśnieniowego. Kawy w mojej kuchni jest coraz więcej […]
Jak rozpoznać dobrą kawę? Od tego pytania w zasadzie zaczęła się moja podróż w świat kawy. Chciałam kupić sobie dobrą kawę, ale kompletnie nie wiedziałam czym […]