Kawa przechodzi w ostatnim czasie sporą rewolucję. Już dawno przestała być tylko pobudzaczem, a stała się elementem kultury. To coraz częściej ważny element ulicznego lifestyle’u, a także forma spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Do przemian związanych z trzecią falą kawy dochodzą nowe sposoby serwowania kawy. Jednym z nich jest tzw. Nitro Cold Brew, czyli kawa z nalewaka. Zacznijmy jednak od przedstawienia najpierw, czym jest samo Cold Brew.
Cold Brew (czyt. kold bru), to kawa macerowana na zimno. Nie można użyć słowa „parzona”, bo parzy się gorącą wodą, a tu mamy do czynienia z namaczaniem zmielonych ziaren zimną wodą. Proces macerowania jest dużo bardziej czasochłonny od parzenia na gorąco, powinien trwać od 12 do 24 godzin. Istnieją do tego nawet specjalne urządzenia. Jedno z najprostszych, to dzbanek z wkładanym filtrem, do którego wsypuje się zmieloną kawę, następnie zalewa się to zimną wodą i wsadza do lodówki. Kawa w sitku ma szansę lepiej oddać wodzie jej cenne właściwości.
Cold Brew nie jest zatem tożsame z kawą mrożoną, którą znamy, a którą to przyrządzało się z kawy uprzednio zaparzonej i wystudzonej. Macerowanie kawy sprawia, że smakuje ona zupełnie inaczej. Dzięki tej metodzie jest praktycznie pozbawiona kwasowości, natomiast lepiej wyczuwalne są jej naturalne smaki i aromaty. To wszystko powoduje, że jest bardziej łagodna i orzeźwiająca. Ma również więcej kofeiny.
Nitro Cold Brew, to kawa macerowana na zimno, z dodatkiem azotu (z ang. nitrogen). To jest ten sam gaz, który dodaje się do słynnego irlandzkiego Guinessa, ale także do innych stout’ów. Azot charakteryzuje się mniejszymi bąbelkami od dwutlenku węgla, stąd kremowa pianka na napojach. Jest to bardzo ciekawe doznanie zarówno dla zmysłu smaku, dotyku, jak i wzroku.
Kawa z dodatkiem azotu jest podawana z nalewaka, jak piwo! Jest to bardzo oryginalne, efektowne i przyciąga kawoszy jak magnes, zwłaszcza w gorące dni. Taką kawę często podaje się dodatkowo na kostkach lodu, dla większego schłodzenia.
Kawa Nitro staje się coraz bardziej popularna. Kawę z nalewaka można dostać w coraz większej ilości dobrych kawiarni speciality.
Oprócz kawiarni, kawa Nitro Cold Brew coraz częściej jest dostępna również w sklepach, zapuszkowana lub zabutelkowana. Oczywiście w Polsce ten rodzaj napoju dopiero powoli przeciera szlaki, więc najszybciej dostaniemy ją pewnie w necie, ale wkrótce i w sklepach stacjonarnych zacznie się pojawiać. To tylko kwestia czasu…